Scurt istoric

Istorie Aprilie 13, 2014

Parohia Secaresti se afla la 9 km Nord de Tg. Frumos. Satul Secaresti este un vechi sat intemeiat de razesi, ctitorul satului fiind Solomon Sacara. In present satul este format din aproximativ 70 de case locuite dintre care jumatate sunt de vaduvi, media de varsta a credinciosilor fiind de 70 de ani. 

Biserica are hramul ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” si este asezata la marginea sud-estica a satului. Curtea bisericii este suficient de mare, servind ca si cimitir al satului. Data de ridicare a bisericii se presupune a fi in jurul anilor 1965, inainte existand o bisericuta de lemn care a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A fost ridicata in perioada comunismului, avand destinatia de casa mortuara. Poarta stilul vechilor biserici moldovenesti  cu pridvor, pronaos, naos si altar. Pictura bisericii s-a realizat intre anii 1967-1970.

Pana in anul 2001, parohia a fost filie, fiind suplinita de preotii: Curcudel Ioan, Carausu Vasile, Eugen Atomi si Stefanache Ioan. Primul paroh a  fost preotul Patrascu Ciprian care a pastorit parohia intre anii 2001-2010. Din anul 2010 parohia a fost suplinita de preotul Dumitru Cretu de la Parohia Barbatesti. In prezent, parohia este pastorita de parintele Balmus Bogdan care a fost hirotonit preot pe seama parohiei Secaresti la data de 1 decembrie 2013.