Anunțuri / comunicate
Februarie 19, 2022
Vă prezentăm mai jos raportul de activitate a Parohiei Sf. Împ. Constantin și Elena Săcărești din anul 2021. Slavă lui Dumnezeu și mulțumire tuturor celor care au fost în jurul nostru și ne-au susținut!
- Activitate liturgică
- Oficierea slujbelor de peste an - Am oficiat slujbele rânduite peste an de Biserica Ortodoxă Română pentru amintirea patimilor, morții și învierii Domnului nostru Iisus Hristos, pentru preamărirea adusă lui Dumnezeu și pentru cinstirea sfinților Săi. Am săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru credincioșii noștri, împreună cu frații preoți din cadrul cercului misionar, precum și alte ierurgii pentru sănătatea, buna-sporire și mântuirea enoriașilor noștri. De asemenea, am organizat cu evlavie, în fiecare an, pe 20 și 21 mai, sărbătoarea hramului bisericii noastre.
- Împodobirea Sfântului Altar cu două Sfinte Cruci, prin sprijinul oferit de mulți donatori din parohie și de pretutindeni.
- Veșminte preoțești noi – prin grija donatorilor noștri am comandat de la Mănăstirea Copou și Mănăstirea Galata din Iași, spre slava lui Dumnezeu și pentru înfrumusețarea slujbelor:
- Un set de veșminte de culoare albă, împodobit cu motive tradiționale, special lucrat pentru Învierea Domnului.
- Un set de veșminte de culoare neagră necesar pentru lujbele din perioada Postului Mare și pentru slujbele de îngropare sau pomenire a celor adormiți.
- Un set de veșminte din mătase de culoare roșie.
- Veșminte noi pentru Sf. Altar și biserică – am reusit pe parcurul anului 2021, prin grija donatorilor noștri din parohie și de pretutindeni, să comandăm de la Mănăstirea Copou din Iași 3 seturi de veșminte (adică: veșmânt pentru Sf. Altar, acoperământ proscomidiar, analog și masa utilitară, dveră, șervețele icoane și acoperământ iconsotas):
- Un set de culoare neagră pentru perioada Psotului Mare;
- Un set de culoare albă, brodat cu motive tradiționale, pentru Sărbătoarea Învierii;
- Un set de culoare roșie pentru sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
- Un nou Sfânt Epitaf – prin grija unei donatoare din parohie am reușit să cumpărăm un frumos nou Sfânt Epitaf pentru a înfrumuseța slujba prohodirii Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Mare.
- Prapuri noi –prin grija unei familii vrednice și gata oricând de ajutor am reușit să achiziționăm un set nou de prapuri care să-i conducă pe ultimul drum pe enoriașii parohiei noastre chemați de Domnul la liniștea cea veșnică.
- Activitate misionar-catehetică
- Organizarea unui pelerinaj pedestru, având ca temă „Rugăciunea inimii”, în luna mai 2021 în ținutul mănăstirilor din Neamț împreună cu 52 de participanți. Traseul: Mănăstirea Neamț – Schitul Daniil Sihastru – Mănăstirea Sihla.
- Organizarea unui pelerinaj la Iași, cu tema „Sfinți tămăduitori și grabnic ajutători”, în luna octombrie 2021, împreună cu 46 de participanți. Traseul: Biserica Sfântul Haralambie (închinarea la sfintele moaște ale ierarhului tămăduitor), Biserica Sfântul Nectarie (închinarea la sfintele moaște ale ierarhului tămăduitor), Catedrala Mitropolitană (închinarea la moaștele Sfintei Parascheva, cea mult folositoare).
- Organizarea a 10 ateliere biblice săptămânale cu tinerii din parohie și participarea cu 8 copii din sat la concursul de Noul Testament, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor (etapa pe protopopiat și cea pe eparhie).
- Dezvoltarea bibliotecii parohiale în parteneriat cu Asociația Kreativis. Am primit un set nou de cărți pentru toate vârstele, jucării și rechizite.
- Implementarea unui program catehetic privind dreapta credință prin diseminarea în parohie a broșurii „Stilismul și efectele sale în viața Bisericii”, publicată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
- Organizarea grupului de colindători ai parohiei, format din cei 21 de tineri ai satului, care au colindat fiecare casă din sat odată cu vestire de către preot a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
- Activitate de publicare și promovare a activităților din parohie și a materialelor de învățătură pe pagina de facebook și pe website-ul parohiei.
- Activitate Socială:
- Desfășurarea proiectului „Masă caldă pentru bătrâni”. Am reușit, prin implicarea donatorilor din sat și de pretutindeni, ca în fiecare duminică să oferim o masă caldă pentru 26 de bătrâni din sat, văduvi sau aflați în neputință. Cele 54 de mese calde au fost transportate de către tinerii din sat.
- Desfășurarea proiectului „Cadouri din inimă” oferite tuturor enoriașilor, sub forma produselor alimentare de bază, cu ocazia Învierii și Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
- Desfășurarea proiectului „Ghetuțe de Crăciun”. Cei 21 de tineri ai satului nostru au primit din partea Asociației Sterge o Lacrimă căte o pereche de ghete.
- Oferirea tinerilor din sat donații în haine și rechizite primite din partea Parohiei „Sf. M.M. Ecaterina și Sf. M.M. Mercurie” Toender din Danemarca.
- Organizarea evenimentului „Hai cu noi la Săcărești!” eveniment de cunoaștere a satului și de gustare a bucatelor tradiționale dăruite de Dumnezeu și lucrate exemplar de oameni.
- Activitate de formare a tinerilor
- Organizare seminar de formare cu tematică pro viață (4-6 august) la Bicaz – Schitul Ceahlău.
- Formarea echipei de implementare a proiectului „Hai cu noi la Săcărești”.
- Formarea echipei de implementare a proiectului „Masă caldă pentru bătrâni”.
- Organizarea campaniei „Bursele de studiu – Sf. Antim Ivireanu” prin care cei 21 de copii ai satului primesc o bursă lunară pentru încurajarea notelor mari și continuarea studiilor.
- Formarea echipei de implementare a proiectului „Primul parc din Săcărești”.
- Activitate de formare profesională:
- Participarea preotului paroh Cosmin Brînză la seminarul de formare „Foaia parohială – instrument de catehizare”, organizat de Biroul de Catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor și Protopopiatul Pașcani.
- Participarea dlui. Vasile Lupu, dascălul parohiei noastre la programul de formare pentru cântăreții bisericești, organizat de Centrul de formare continuă al Arhiepiscopiei Iașilor (10 – 14 august).
- Activitate administrativă
- Pavarea curtii parohiale pe o suprafață de 500 mp.
- Renovare acoperiș biserică și reînnoire fațadă.
- Realizarea și montarea unui porți noi la cimitirul parohial.
- Demararea proiectului „Primul Parc din Săcărești”: proiectare, campanie de strângere de fonduri.
- Activitate culturală și educațională
- Renovarea mormântului familiei Petru Poni de la cimitirul Eternitatea din Iași, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași, prin implicarea financiară a fiilor satului Săcărești din țară și diaspora, ca un omagiu adus celui mai cunoscut săcăreștean din țară și lume.
- Realizare unui program de lectură pentru copiii satului Săcărești fundamentat pe volumele donate de Asociația Kreativis.
- Realizarea și promovarea clipurilor video pentru cele 5 momente dramaturgice create în cadrul Atelierelor de teatru „Sf. Porfirie Mimul” sub bagheta Cezarei Damian și experiza lui Andrei Ignia.
- Oferirea unui număr de 21 de burse de studiu elvilor din sat.
- Parteneriate realizate pe parcursul anului 2021:
- Ateneul Național din Iași (proiectul „Renovarea mormântului familiei Petru Poni”);
- Parohia „Sf. Haralambie” Iași (proiectele „Masă caldă pentru bătrâni” și „Hai cu noi la Săcărești” )
- Asociația Ștergem o lacrimă (proiectul „Ghetuțe de Crăciun”);
- Parohia „Sf. M.M. Ecaterina și Sf. M.M. Mercurie” Toender din Danemarca (donații în haine și rechizite);
- Asociația Kreativis (proiectul „Biblioteca parohială”);
- Asociația Axios, Asociația Nepsis, ATOR Iași, Departametul Misiune pentru Tineret – Arhiepiscopia Iașilor (programul de burse „Sf. Antim Ivireanu”)
- Departamentul Pro Vita – Arhiepiscopia Iașilor (programul de formare pro vita)
- Aars Rottary Klub (proiectul „Primul parc din Săcărești”)
- Bulb27, prin dl. Andrei Ignia (proiectul „Atelierele de teatru Sf. Porfirie Mimul”, precum și toate proiectele parohiei).
- Cezara Damian (proiectul „Atelierele de teatru Sf. Porfirie Mimul”).
- Antonio Luca (proiectul „Hai cu noi la Săcărești”).
- Mihai Pozderca (proiectul „Hai cu noi la Săcărești”).
- Lorin Drăgan (proiectul „Hai cu noi la Săcărești”).
Atașamente:
2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg