Raport de activitate 2019 - 2020

Anunțuri / comunicate Ianuarie 5, 2021

Avem nevoie uneori să ne oprim din planificări, acțiuni sau proiecte și doar să medităm la ceea ce a fost și încotro mergem. Și de obicei începutul de an este o perioadă favorabilă pentru acest lucru.

Sfântul Apostol Pavel spunea astfel în scrisoarea adresată filipenilor: „Dar una fac: uitând cele ce sunt în urma mea și tinzând către cele dinainte, alerg la țintă, la răsplata chemării de sus a lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus” (3,14).

Si parohia noastră poartă acest gând: să privească activitatea defășurată până acum, să o așeze în fața Domnului și să nădăjduiască o apropiere dinamică și progresivă față de Domnul Iisus.

Materialul de față este structurat pe patru tipuri de activitate: liturgică, catehetică, administrativă și misionar-socială. Desigur, am trecut în revistă cele pe care le-am realizat, având conștiința că sunt mult mai multe elemente pe care le-am fi putut face, dar din diverse motive nu am reușit să le împlinim.

Nu în ultimul rând, acest raport de activitate reprezintă un semn de mulțumire adus lui Dumnezeu și oamenilor din parohie și de pretutindeni care au fost aproape în viața parohiei noastre.

1. Activitate Liturgică
    • Oficierea slujbelor de peste an - Am oficiat slujbele rânduite peste an de Biserica Ortodoxă Română pentru amintirea patimilor, morții și învierii Domnului nostru Iisus Hristos, pentru preamărirea adusă lui Dumnezeu și pentru cinstirea sfinților Săi. Am săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru credincioșii noștri, împreună cu frații preoți din cadrul cercului misionar, precum și alte ierurgii pentru sănătatea, buna-sporire și mântuirea enoriașilor noștri. De asemenea, am organizat cu mult drag, în fiecare an, pe data de 21 mai, sărbătoarea hramului bisericii noastre.
    • Icoana Iisus Hristos Arhiereu - Cu sprijinul familiei Laurențiu și Mirela Brînză Sfântul Altar a primit un frumos odor: o icoană reprezentându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos ca Arhiereu. Icoana este așezată în partea de răsărit a Sfântului Altar.
    • Sfântă Cruce pentru Sfântul Altar - Din dorința și cu sprijinul familiei Marcel și Ermina Perju, biserica noastră a primit un frumos dar: o nouă Sfântă Cruce pentru a fi așezată în dreptul Sfântului Altar.
    • Corul tinerilor din Parohie - Am reușit ca până la finalul anului 2020 să închegăm un cor al parohiei format din tinerii comunității.
    • Sfeșnic pentru Sfântul Altar - Cu sprijinul doamnei Mihaela Pietraru Sfăntul Altar a fost împodobit cu un sfeșnic nou.
    • Grija pentru bătrânii parohiei - Am avut în grijă să fim alături de fiecare bătrân imobilizat la domiciliu prin Taina Spovedaniei și Sf. Împărtășanie, în posturile de peste an și oricând a fost nevoie.
  2. Activitate Catehetică
    • Ateliere de citire a Noului Testament - Un proiect dedicat tinerilor parohiei pentru familiarizarea cu mesajul lui Dumnezeu. Atelierele au avut ca finalitate participarea unui număr de 5 tineri la Concursul de Noul Testament organizat pe 12 decembrie 2020 de Arhiepiscopia Iașilor.
    • 60 de titluri noi în biblioteca parohiei - Prin ajutorul unor oameni de cultură, prieteni ai parohiei noastre, am îmbogățit biblioteca parohială cu 60 de titluri din domenii diverse: teologie, beletristică, gramatica limbii române, ghiduri de călătorie, cursuri de învățare a limbii engleze etc.
    • Proiectul „Cuvântul Sfinților Părinți” - Din dorința de a-i familiariza pe credincioși cu gândirea Sfinților Părinți am oferit periodic cartonașe cu mesaje, citate, fragmente patristice care să fie de folos în practicarea virtuților creștine.
    • Cuvinte de învățătură online - Am revitalizat pagina web a parohiei noastre, www.sacaresti.mmb.ro, prin publicarea în mod frecvent a unor știri, apeluri, campanii, predici sau cuvinte de învățătură pentru implicarea și folosul celor care petrec timp în mediul online. De asemenea, am creat pagina de facebook a parohiei și am organizat grupuri de comunicare pentru enoriași pe platformele Facebook și Whatsapp.
  3. Activitate Administrativă
    • Schimbare acoperiș la casa praznicală - Este un proiect demarat de Pr. Bogdan Balmuș și finalizat în luna martie 2019. Această lucrare s-a realizat prin contribuția exclusivă a enoriașilor parohiei noastre.
    • Realizare fântână - Prin contribuția enoriașilor și a multor donatori de pretutindeni, am reușit în anul 2019 să împlinim o lucrare esențială pentru comunitatea noastră: o fântână cu apă curată, rece și limpede.
    • Ușă nouă pentru biserică - Prin contribuția și susținerea familiei Vlăduț Brînză, biserica noastră are din primăvara anului 2020 o nouă ușă de intrare, lucrată în lemn de  stejar.
    • Racordarea la apă a casei praznicale - Fântâna fiind finalizată, am reușit să racordăm la apă casa praznicală.
    • Fațadă nouă pentru casa praznicală - Prin grija și contribuția familiei Neculai și Elena Iliasa, casa noastră praznicală a căpătat o nouă imagine, fațada fiind realizată în vara anului 2020.
    • Răzători și acoperiș la intrarea în biserică - Cu ajutorul domnului Contantin Duca am reușit să montăm răzători noi în curte și un acoperiș la intrarea în biserică, pentru a proteja noua ușă din stejar.
    • Veselă nouă pentru casa praznicală - Am primit în anul 2019, din partea Parohiei „Sf. Haralambie” din Iași seturi de veselă complete pentru deservirea casei noastre praznicale.
    • Sistem nou de sonorizare - Prin contribuția domnișoarei Oana Filip și a familiei Cristian și Lavinia Petrula am dotat biserica noastră cu un nou sistem de sonorizare: stație audio, microfoane și boxe.
    • Gard nou pentru biserică și cimitir - Cea mai importantă lucrare administrativă a anului 2020 a fost realizarea unui nou gard de împrejmuire pentru biserică și cimitir: 120 de metri lungime. Lucrarea a fost realizată prin contribuția enoriașilor și a multor donatori de pretutindeni.
  4. Activitate Misionar - socială
    • Pelerinaj la Sfânta Parascheva - Am organizat în luna octombrie 2019 un pelerinaj cu 20 de enoriași la moaștele Sfintei Parascheva, cea mult folositoare.
    • Seară de film pentru tineri - O acțiune dedicată tinerilor parohiei, organizată la finalul anului 2019: am vizionat la cinema filmul animat Toy Story 4, am vizitat orașul Iași și ne-am închinat la moaștele Sfintei Parascheva.
    • Excursie și pelerinaj la malul Mării Negre - Prin contribuția a peste 50 de persoane am reușit să oferim tinerilor parohiei o vacanță la mare, în luna august 2020, în stațiunea Costinești.
    • Programul de burse Sf. Antim Ivireanul - Prin contribuția ATOR Iași și a altor donatori parohia noastră oferă 5 burse lunare în valoare de 200 lei elevilor merituoși din comunitate.
    • Atelierele de teatru Sf. Porfirie Mimul - Atelierele sunt coordonate de prof. Cezara Damian și au rolul de a-i stimula pe tinerii parohiei în exprimarea lor artistică.
    • Campania „Tablete pentru elevi” - Cu ajutorul multor oameni darnici am oferit pentru 15 tineri din parohie tablete necesare pentru orele on-line, cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae 2020.
    • Campania „Ajută un vârstnic” - Prin contribuția unor oameni iubitori, bătrânii parohiei noastre au primit daruri în fiecare an, cu ocazia Nașterii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
    • Echipa de lucru a tinerilor parohiei - Echipa SecăreșTinerii este formată din junii parohiei cu scopul de a sprijini activitățile parohiei și necesitățile comunității noastre. În formarea acestor tineri un rol deosebit îl au domnișoarele Olivia Baer și Gabriela Cojocaru și domnul Cristian Neagu.

Mulțumim tuturor oamenilor care au fost sensibilizați de mesajele noastre de susținere și au donat pentru împlinirea proiectelor noastre. Fără ajutorul lor nu am fi reușit nimic din puținul realizat până acum.

Pr. Cosmin Brînză

Telefon  :  0746 936 969

Email  :  cosmin_brinza@yahoo.com

Va invităm să descărcați raportul complet